Διαπαραταξιακή Επιτροπή Δ. Πύλης κατά των ανεμογεννητριών: Αντιστεκόμαστε όπως εμείς και μόνο μπορούμε να ξέρουμε

 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Για το ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Πύλης, κατά της εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στον ορεινό όγκο, ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ τους Δημότες και γενικότερα όλο τον κόσμο που προβληματίζεται σχετικά με την εμμονή κάποιων εταιρειών και κάποιων παραγόντων που με το «αζημίωτο» προσπαθούν κόντρα στο γενικότερο  αίσθημα των κατοίκων της περιοχής, να εγκαταστήσουν τα 8 Αιολικά με 58 Ανεμογεννήτριες σε 13 πολύγωνα, στον Ορεινό Όγκο της Δ.Ε. Πινδέων και Δήμου Αργιθέας.

Η Επιτροπή μας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της – με μεγαλύτερη αυτή της ενημέρωσης του κοινού – ανέλαβε πρωτοβουλίες, όπως:

Επίσκεψη – παράσταση στο Δασαρχείο Τρικάλων, προκειμένου να προβληματίσει τον κ. Δασάρχη ώστε να σκεφτεί πολύ τη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας, για το υπέρ ή το κατά στη Διαβούλευση που έληξε στις 25 Νοεμβρίου και αφορά ως γνωστό την κατατεθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για αυτές τις 58 ανεμογεννήτριες.

Η μη δέσμευση του κ. Δασάρχη – κόντρα στο αίτημα της επιτροπής και κατ’ επέκταση όλων των κατοίκων του ορεινού Δήμου Πύλης – ανάγκασε την επιτροπή να συντάξει Κείμενο – Υπόμνημα προς τα Δασαρχεία και Δ/νσεις Δασών Τρικάλων, Καρδίτσας και Μουζακίου.  Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όπως και σε εφημερίδες.

Ζήτησε από το Δ.Σ. Πύλης να γνωμοδοτήσει με απόφασή του, κατά των Αιολικών, το οποίο και έγινε και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση.

Αιτήθηκε στο Δ.Σ. ταυτόχρονα την πρόσληψη ιδιώτη Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου, προκειμένου να αντικρούσει με επιστημονικό τρόπο και αντίστοιχη τοπογραφική περιβαλλοντική μελέτη οδοποιίας, την κατατεθείσα εκ μέρους της εταιρείας Μελέτη η οποία είναι επί χάρτου και ιδεατή.  Το Δ.Σ. Πύλης ομόφωνα και εδώ αποδέχτηκε το Αίτημα της Επιτροπής και ενέκρινε την πρόσληψη του Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου κ. Σταύρου Πελεκάνη.

Ζήτησε και πέτυχε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον κ. Κώστα Σκρέκα στα Τρίκαλα.  Μετά από συζήτηση με τον Υπουργό μας, η αίσθηση της επιτροπής είναι ότι το Υπουργείο είναι υπέρ των θέσεων και των δίκαιων απόψεων της επιτροπής, τις οποίες και θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του.

Μετά από έγγραφο της εταιρείας ENERCOPLAN που κατέθεσε αυτή τη Μ.Π.Ε., στο οποίο θέλοντας όπως λέει να ενημερώσει και την Διαπαραταξιακή μας επιτροπή, απάντησε η επιτροπή μας, στοχεύοντας βέβαια στις αοριστίες, τις ανακρίβειες και τις έντεχνες αποκρύψεις πραγματικών συνθηκών από την πλευρά της εταρείας.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα  με την εταρεία, δεν υπάρχουν ΑΓΡΙΟΓΙΔΑ στην περιοχή  (λες και ήρθε κάποιος από αυτούς σ΄αυτά τα μεγαλόπρεπα Αλπικά βουνά), όπως επίσης ότι και τα πτηνά (Αετοί – Φιδαετοί  – Πέρδικες – αποδημητικά κλπ) περνούν  σε απόσταση 250 μέτρα (!!!) από τα πτερύγια.  Όπως επίσης ότι οι Αρκούδες (δέχεται ότι υπάρχουν), δεν ανεβαίνουν λένε στο υψόμετρο των 1600 – 2100 μέτρων.  Μόνο που για την περίπτωση των «ΨΗΛΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ» και «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ» και «ΝΤΑΛΑΜΗΤΡΟΥ» που βρίσκονται εξ ολοκλήρου σε πυκνές Δασικές  περιοχές ελάτης και οξυάς, δεν μας είπαν τίποτα.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα για τους ανθρώπους της  περιοχής μας, και των φίλων της υπαίθρου.

Υπήρξε έγγραφο προς το Δήμο Πύλης  και υπ’ όψη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής από την πλευρά του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Συνδιόκτητου Δάσους Παραμέρου», με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, υπέρ της τοποθέτησης Ανεμογεννητριών στις θέσεις Αυγό, Καρατζούνη, Κερασούλες και Νταλαμήτρου.

Η Επιτροπή μας απάντησε αντικρούοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Συνεταιρισμού.  Με αποκορύφωμα βέβαια την επισήμανση προς  αυτόν, ότι δεν πρόκειται για Συνδιόκτητο Δάσος, αλλά για Συνδιακατεχόμενο.  Δηλαδή με  κυριότητα του Δημοσίου και απλά χρήση και νομή αυτών.

Η  επιτροπή ανέλαβε και την ευθύνη ενημέρωσης του κ. Φάμελου, πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος επισκέφτηκε το Δημαρχείο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.  Από την πλευρά του ο κ. Φάμελος άκουσε προσεκτικά και αποδέχτηκε τα επιχειρήματα της Επιτροπής μας.

Αγαπητοί ΔΗΜΟΤΕΣ και ΦΙΛΟΙ του Ορεινού Όγκου των Δήμων Πύλης, Αργιθέας και Μετεώρων.  Η πανέμορφη περιοχή μας της Νότιας Πίνδου, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των επιτήδειων εταιρειών, κερδοσκόπων. 

Άνθρωποι με άγνοια της ομορφιάς της περιοχής , χωρίς καμία συναίσθηση και κόντρα σε όλους τους φορείς, όπως : Δήμος Πύλης, Δήμος Αργιθέας, Δήμος Μετεώρων, Περιφερειακό Συμβούλιο, Σύλλογοι Πολιτιστικοί, Κυνηγετικοί, Μελισσοκομικοί, αλλά κυρίως Σύλλογοι περιηγητών, ορειβατών και Ξενοδόχων της περιοχής που ζουν και προσδοκούν όλα αυτά τα χρόνια, ποντάροντας σ΄αυτή και μόνο την αμόλυντη μέχρι τώρα ομορφιά τοπίου και διαδρομών, βομβαρδίζουν στην κυριολεξία – με την ανοχή της Νομοθεσίας γύρω από τις ΑΠΕ – το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο με απανωτές αιτήσεις για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων. 

Σας πληροφορούμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχουν κατατεθεί άλλες τρεις (3) αιτήσεις για άδειες Αιολικών.

Συγκεκριμένα: 

Η πρώτη αφορά εγκατάσταση 5 Ανεμογεννητριών στις περιοχές Τριγγία (υψ. 2100μ), Κλεινοβού , Παλαιοχώρι Καλαμπάκας και Νεράιδα (κορυφή) Νεραϊδοχωρίου.

Η δεύτερη αφορά 7 Ανεμογεννήτριες στη θέση Καρατζούνη και Γρίβας, ακριβώς δηλαδή μέσα στα πολύγωνα των 58 Ανεμογεννητριών, για τις οποίες ζητάνε ήδη άδεια εγκατάστασης.  Οπότε 58+7=65 συνολικά Ανεμογεννήτριες από τη ίδια εταιρεία. 

Τώρα γιατί τάχα «ξέχασαν» να εντάξουν και αυτές τις 7 από την αρχή στη μεγάλη επένδυση των 58 (η οποία Μελέτη των 58 είναι κατηγορίας Α1) και κατάθεσαν δεύτερη μελέτη (η οποία θα πάει στην κατηγορία Α2, με λιγότερα δηλαδή περιβαλλοντικά) μπορείτε να το συμπεράνετε μόνοι σας.  Για εμάς αποτελεί ΕΜΠΑΙΓΜΟ της νοημοσύνης μας, όπως επίσης εμπαιγμό και των Υπηρεσιών που γνωμοδοτούν.

Η τρίτη αφορά 6 Ανεμογεννήτριες από τις οποίες οι πέντε (5) στην κορυφή Αυγό (2148μ), στο στολίδι των βουνοκορφών μας και μόνιμο προορισμό και στόχο όλων  των περιηγητών – ορειβατών.  Η δε μία (1) στη θέση Λουπάτα (υψ. 2079μ) λες και θέλουν να μαγαρίσουν τα πάντα στην περιοχή.  Δηλαδή 7 Ανεμογεννήτριες που θα στοιχειώνουν (επιπλέον των άλλων 58+7+5=70 (+6)  τελική 76) όλη τη περιοχή, όλα τα χωριά μας, περιφρονώντας κατάφορα την αγωνία όλων και όχι μόνο των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.


Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  για τις τρεις (3) αυτές τελευταία αιτήσεις εγκατάστασης Αιολικών, σας πληροφορούμε ότι λήγει στις 28 Δεκεμβρίου 2022.  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ όλοι μας να αντιδράσουμε έγκαιρα.  Ήδη έχει καταγραφεί  η πρωτοφανής συμμετοχή και αντίδραση εκατοντάδων αρνητικών γνωμοδοτήσεων στη Διαβούλευση του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου για τις 58 Ανεμογεννήτριες.

Πρέπει μέχρι 28 Δεκεμβρίου, να αποδείξουμε ξανά ότι «έχουν γνώση οι φύλακες» και ότι αντιστεκόμαστε όπως εμείς και μόνο μπορούμε να ξέρουμε.  Πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε.

Η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ    

ΜΑΡΑΒΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Δήμαρχος Δ. Πύλης

ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΘ. – Πρόεδρος Δ.Σ. Πύλης

ΟΥΤΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Αντιδήμαρχος 

ΧΗΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Επικεφαλής Αξιωματικής Αντ/σης

ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΧΡΥΣ.  – Επικεφαλής Ελασ. Αντ/σης

ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΪΟΣ  – Επικεφαλής Ελασ. Αντ/σης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γ. – Εκπρόσωπος Προέδρων Κοινοτήτων & Συλλόγων